dimecres, 4 de juny del 2014

Endurança i longanimitat


Està cansada dusar sempre les mateixes paraules per a narrar el tràngol que li ha tocat passar d’un temps ençà. Esperança, descoratjament, neguit, inseguretat, resignació, por, incertesa, fracàs, fortitud, indignació, desassossec, futur... comencen a no voler dir res de tant que les utilitza. I, tanmateix, descriuen un estat d’ànim, el seu, que fa malabars per mantenir-se serè i coratjós.
Al matí, davant un cafè amb llet fumejant i tot un nou dia per passar, fa acte de fe: el so estrident del telèfon trencarà la quietud de la llar, i un llibre per corregir, una entrevista, una feina vindran a guarir-la d’aquesta desesperança que malda per instal·lar-se definitivament a ca seva. Sap que el desànim no l’ajudarà a plantar cara al daltabaix que suposa una desocupació de llarga durada, engrevida, a més, per la seva edat. Propera a la cinquantena, és ben conscient del parany en el qual ha anat a parar.
Sovint es qüestiona si fa tot el que hauria de fer per tornar a una vida laboral activa, però no se sap contestar. Ha tocat a moltes portes, ha fet circular pels llocs més inimaginables el seu currículum, actualitzat, refet i tornat a refer, ha fet cursos, ha aspirat a una plaça de dependenta i a una de professora de secundària... I o bé és massa gran o no té experiència o no compleix tots els requisits. I els dies passen i res no canvia. O sí, però és la seva presència d’esperit, que adesiara trontolla perillosament.
I cada dia ha de perseverar en l’exercici de la longanimitat i l’endurança, perquè no és gens fàcil suportar aquest infortuni amb el cor il·lès. I, això no obstant, és el que ha de fer.
A tot hora, a cada instant, ha de fer recapte de serenor, confiança i paciència, molta paciència, ella, que d’ençà que ha començat la primavera és capaç de pujar vint vegades al dia al terrat només per veure si la seva petita morera ha tret més fulles!

(Publicat a Serra d’Or, maig de 2014)